Вашият проблем

продължителни менструации

            Продължителните менструации (с времетраене повече от 5-6 дни) могат да се дължат на наличието на вътрематочно противозачатъчно средство (“спирала”). Носителките на спирала обикновено се примиряват с това, че менструират по 7-9 дни месечно. В отсъствие на спирала продължителните менструации са сериозен повод за консултация с гинеколог.
            Причините за подължителни менструации често съвпадат с причините за обилни менструации: нарушена функция на яйчниците, миома на матката, прием на някои медикаменти, нарушена съсирваемост на кръвта, ендометриоза и др. Понякога за пациентката е трудно да направи разлика между продължителна менструация и извънменструално кървене, което се появява веднага след същинската менструация и сякаш я удължава. Такова извънменструално кървене нерядко е свързано с миома, със заболяване на маточната шийка (“раничка”, полип) или на влагалището.
            За жената е важно да знае, че може погрешно да приеме за продължителна менструация прояви на нарушение в бременност, за чието съществуване не подозира. Не е изключена и извънматочна бременност, която крие пряка опасност за живота.