Какво знаете за...

Пробно абразио на матката

Ваня Атанасова

            Малката гинекологична операция абразио (кюретаж)  отстранява тъкани, които се намират в маточната кухина и канала на маточната шийка. Говорим за пробно абразио тогава, когато тези тъкани представляват тъканна проба  – т.е. отстраняването им се последва от тяхното изследване под микроскоп (хистологично изследване). Названието “пробно” може да се изтълкува неправилно от пациентката и да доведе до недоразумения. Някои жени си представят, че чрез пробно абразио лекарят пробва да ги лекува, без да е предварително убеден в резултата от това лечение. Това не е така – пробното абразио се извършва с ясни, конкретни цели. Те могат да бъдат диагностични, или лечебни, или и двете.
 • С диагностична цел пробно абразио се предприема за изясняване причините при маточни кръвотечения, понякога при съмнение за развитие на злокачествен процес в матката.
 • С лечебна цел кюретажът се извършва при непълен аборт, както и за прекъсване на бременност по медицински показания.
 • В много случаи, особено при обилни маточни кръвотечения, манипулацията има едновременно лечебна и диагностична цел.
Кога се препоръчва пробно абразио
            Не толкова отдавна (допреди двадесетина години) пробното абразио бе единственият метод, който даваше възможност да се разбере какъв болестен процес се развива в матката. Днес разполагаме и с други диагностични средства -- ехография и хистероскопия. Затова вече не прибягваме до пробно абразио толкова често, колкото преди. Ехографията не е в състояние да замени пробното абразио като метод, който поставя категорична диагноза, но може да отсее случаите, за които кюретажът би бил излишен. Важно е да се знае, че вътрешността на матката се вижда много по-ясно при влагалищна ехография, отколкото при ехография през коремната стена. За разпознаване на вътрематочните процеси хистероскопията е много по-информативна от ехографията и в редица случаи напълно замества абразиото.
            Причините, които ни карат да препоръчаме пробно абразио, все още са доста. Ето някои от тях:
 • Да определим дали едно необичайно маточно кървене се нуждае от лечение с медикаменти (това е най-честата причина). Може да се окаже, че кюретажът е довел до излекуване на кървенето – в такъв случай медикаментозното лечение става излишно. Ако не е така, хистологичното изследване на отстранената тъкан ни дава възможност да изберем медикаментите, които са най-подходящи в конкретния случай.
 • Да отстраним нетипични разраствания на маточната лигавица (полипи и др.).
 • Да разпознаем заболяването ендометриална хиперплазия (състояние, при което вътрешният маточен слой разраства прекомерно като резултат от хормонални промени), както и вътрематочен злокачествен процес. Злокачествените тумори са лечими, когато се разпознаят в ранен стадий!
 • Да извършим аборт по желание или по медицински показания в първите 3 месеца от бременността.
 • Да отстраним задържани в матката остатъци от бременност след преждевременното й прекъсване.
 
Какво представлява манипулацията кюретаж?
            В нашата клиника абразио (кюретаж) се извършва  в операционна зала.  В хода на манипулацията:
 • отново извършваме гинекологичен преглед, за да можем да се ориентираме за точното разположение на тазовите органи
 • с подходящ инструмент разтваряме влагалищните стени, за да осигурим достъп до маточната шийка и да фиксираме матката в стабилна позиция
 • с помощта на кюрета взимаме късчета тъкан от канала на маточната шийка
 • разширяваме канала на маточната шийка с поредица от инструменти с нарастваща дебелина (дилататори)
 • отново с кюрета взимаме тъкан от маточната кухина
 • след остраняване на инструментите, манипулацията е приключила.
            Материалите, взети от канала на маточната шийка и кухината на матката се изпращат за изследване от  патолог (лекар-специалист, който изследва тъкани и клетки под микроскоп, за да определи същността на болестните процеси, включително предракови и ракови изменения).
 
Как да се подготвите за пробно абразио
 • в нашата клиника, необходимите лабораторни изследвания се правят веднага след постъпването, преди манипулацията
 • не е желателно да носите бижута, грим и лак
 • не трябва да сте приемали храна и течности (дори вода) 6 часа преди манипулацията.
 
Какво да очаквате след манипулацията
            Болка по време на манипулацията няма. Обезболяване обикновено се осигурява чрез краткотрайна венозна анестезия.. След преминаване на ефекта от анестезията може да има слаба коремна болка, която изчезва напълно в рамките на 24 часа. При нужда ще Ви бъдат дадени допълнителни обезболяващи средства.
            Евентуалният риск от възникване на инфекции се неутрализира чрез антибиотична профилактика. В нашата клиника тази профилактика се осъществява чрез венозно приложение на антибиотик непосредствено преди началото на манипулацията и 6-8 часа след нея – еднократно. Ако съществуват признаци за активна инфекция, ще Ви бъде предписано лечение, най-често с антибиотици.
            След пробно абразио, пациентките прекарват в болницата няколко часа. В някои случаи може да се наложи да прекарате нощта в болничното заведение – ако страдате от придружаващо заболяване или се е появило усложнение, свързано с кюретажа. След изписване от болницата е препоръчително някой да Ви придружи до вкъщи.
            Обичайно е да имате зацапващо или слабо кървене до 2 седмици след манипулацията. При жени със запазена яйчникова функция, следващата менструация може да настъпи както по-рано, така и по-късно от очакваната дата.
            Към обичайните си занимания можете да се върнете след около един-два дни. Това се отнася и към професионалните Ви задължения, стига да не са свързани с  тежък физически труд.
            Резултатът от хистологично изследване на взетия материал ще получите в рамките на 7-10 дни, а необходимосттта от евентуално последващо лечение ще обсъдите с вашия гинеколог.
 
Добре е да запомните
 • За да се предпазите от навлизане на бактерии през канала на маточната шийка, трябва да избягвате употребата на тампони, интимни душове и да нямате полови контакти в рамките на една седмица!
 • Не се препоръчва къпане във вана и плуване за няколко дни!
 • Не забравяйте да потърсите резултатите от изследването и да ги обсъдите с лекуващия ви гинеколог!
 
Усложнения
            Кюретажът е хирургична намеса, а всяка медицинска намеса носи риск от усложнения.
            По-долу изброяваме някои усложнения на пробното абразио. Те се срещат рядко, но е необходимо да сте предупредени за тях.
 • Нараняване на маточната шийка от инструментите, които я захващат по време на манипулацията. Такива наранявания могат да станат причина за леко до умерено кървене. Обикновено зарастват спонтанно.
 • Пробив (перфорация) на маточната стена с хирургични инструменти, придружен или не с нараняване на съседни органи. Пробивът в някои случаи подлежи само на наблюдение в болнична обстановка и терапия с лекарства, но понякога (особено при нараняване на съседни органи) изисква допълнителна операция.
 • Повишена кръвозагуба – риск, съпътстващ всички хирургични намеси.
 • Инфекция, придружена от болка, висока температура, понякога повръщане и др.
            Свържете се веднага с лекуващия Ви гинеколог ако се появят някои от следните симптоми:
 • висока температура, разтрисане
 • увеличена кръвозагуба
 • засилваща се коремна болка
 • влагалищно течение с неприятна миризма.
 И накрая:
            С помощта на резултатите от изследването и последващото лечение, имате реална възможност не само да разрешите настоящите си здравословни проблеми, но и да предотвратите бъдещи такива.