Вашите въпроси

Какви са признаците при цветна бременност?

Д. П., Перник

   Изразът "цветна бременност" не е медицински. Българският народ го използва в случаите, когато бременни жени получават ежемесечно кървене, подобно на менструация. В повечето такива случаи съществуват доловими разлики между въпросното кървене и истинските менструации, които жената е имала преди да забременее. Ежемесечното кървене по време на бременност обикновено е по-оскъдно, по-краткотрайно и с по-светъл цвят от истинската менструация.

   Ежемесечното прокървяване по време на бременност не е непременно сигнал за тревога. Може да се наблюдава и при съвсем нормални бременности, които се износват докрай и завършват с раждане на нормално бебе. Жената, обаче, не бива да се успокоява, че има "цветна бременност" и да отлага прегледа при акушер-гинеколог. Прегледът е абсолютно наложителен, защото може да се окаже, че прокървяването се дължи на болестно състояние (например, начало на спонтанен аборт). Понякога може да съществува непосредствена опасност за живота на бременната (например, при извънматочна бременност).

   Един от рисковете на "цветната бременност" е жената да не разбере, че е бременна и да пропусне сроковете за безопасно прекъсване на нежелана бременност. Фактът, че ежемесечното прокървяване по време на бременност не е напълно еднакво с нормалната менструация, може да бъде от помощ в това отношение. Ако получавате ежемесечно кървене, подобно на менструация, но усещате някои от другите признаци на бременност (гадене, повишено слюноотделяне, напрежение в гърдите, промени в апетита, чести позиви за уриниране  и т.н) -- не отлагайте посещението при акушер-гинеколог! Същото важи и когато имате подозрение, че сте бременна, независимо от редовното кървене -- например, спомен за небезопасен секс в предишните седмици.