Вашите въпроси

Имам полип на цервикалния канал. Това има ли общо с папиломите? Може ли да е пречка за забременяване? Да се подложа ли на пробно абразио?

Виолета С. 29 год.

   Матката се състои от две части: маточно тяло и маточна шийка. В маточното тяло се намира кухина (маточна кухина), а в маточната шийка -- канал (цервикален канал). И двете части на матката понякога развиват заболявания, наричани по един и същи начин, но коренно различни в своята същност. Типичен пример са полипите.

   "Полип" не означава нещо, което е полепнало някъде. Думата е старогръцка и се превежда като "краче". В медицината наричаме "полипи" меките тъканни израстъци, които към основата си се стесняват, все едно са стъпили на тънко краче.

   Полипите на маточната кухина (тяло) понякога са предраково състояние. Полипите на цервикалния канал не са предраково състояние. Те не се предизвикват от вирусите на човешкия папилом (HPV), т.е. не са папиломи. Обикновено се появяват на фона на старо, хронично възпаление на цервикалния канал, причинено от банални бактерии.

   Нерядко откриваме полипи на цервикалния канал при бременни жени. Следователно, цервикалните полипи не са пречка за забременяване. Ако някоя жена има цервикален полип и не може да забременее, причината е по-скоро в хроничното възпаление, предизвикало както появата на полипи, така и изменения в други органи, например нарушена проходимост на маточните тръби. Всъщност, възможностите са много и безплодието на такава жена подлежи на всички изследвания, насочени към откриване на причина за безплодие при жената и мъжа.

   Лечението на цервикалните полипи се състои в тяхното отстраняване, предшествано и понякога последвано от приложение на противомикробни лекарства (антибиотици). Ако полипът е само един, можем да прибегнем до полипектомия -- една малка и по правило безболезнена манипулация. Тъй като по-голямата част от цервикалния канал остава невидима при гинекологичен преглед, включително с използване на оптически прибор (колпоскоп), рядко можем да сме сигурни, че полипът е само един. Затова предпочитаме да съчетаем полипектомията с абразио (кюретаж) на целия цервикален канал. Абразиото на цервикалния канал може да бъде болезнено, във всеки случай никога не е приятно. Затова в повечето лечебни заведения, включително в нашата клиника, то се извършва с краткотрайно венозно обезболяване.

   В гинекологичната практика, абразиото се нарича "пробно абразио". Това е така, защото при абразиото винаги получаваме тъканна проба, която изпращаме за изследване. Думата "пробно" понякога създава погрешно впечатление у пациентката, че лекарят пробва да направи нещо, без да е сигурен в резултата. Пациентката не бива да мисли така -- абразиото е сигурен метод за окончателно отстраняване на цервикални полипи и рецидивите след абразио представляват рядко изключение.