Вашите въпроси

Време е да престана да кърмя бебето си. Как се спира кърма?

А. Х., София

   Съществуват няколко класически метода за спиране на кърма, например пристягане на гърдите с бинт или тясно елече, ограничаване приема на течности, приложение на инжекции с полови хормони. Всички те са безвъзвратно изоставени, защото ефектът от тях е под въпрос, освен това са мъчителни, а понякога -- вредни. В днешно време разполагаме с други, достатъчно ефикасни средства за спиране на кърмата.

   Най-широко разпространеното лекарство за спиране на кърма е бромокриптин (в аптечната мрежа може да се срещне и с название Parlodel). Бромокриптин се предписва в постепенно покачващи се дози -- 1/2 таблетка първия ден, 2 пъти по 1/2 таблетка втория ден и т.н., докато се стигне до 2-3 таблетки на ден, приети по време на хранене. Приложението трае общо 10 дни. През това време се избягва изцеждане на гърдите, както и всякакъв вид дразнене на зърната им.

   Напоследък доста акушери препоръчват препарата каберголин с търговско название Dostinex. Една опаковка съдържа 4 таблетки. Предписва се по 1 таблетка през ден, по време на хранене. При поява на странични явления (най-често -- стомашно-чревни смущения и чувство за отпадналост) дозата се намалява наполовина, т.е. по 1/2 таблетка през ден. По данни на производителя, каберголин следва да се прилага при заболявания, свързани с повишена секреция на млечните жлези, но не и за спиране на кърмата при здрави родилки.

   Както бромокриптин, така и каберголин са лекарства, които се предписват от лекар. Не съветваме никого да ги прилага като самолечение -- особено каберголин!